Ögonrörelsemätning
Vi använder en ögonrörelsekamera som heter Tobii T300. Den består av en kamera som filmar både ögonen och en datorskärm. Systemet kan räkna ut var på datorskärmen man tittar med hjälp av infrarött ljus som reflekteras både på ögats yta och på näthinnan. Vi kan även använda en ögonrörelsekamera utan skärm. Då kan vi mäta var barnet tittar i den ”riktiga” omgivningen. Tobii:n mäter exakt var barnet tittar även om barnet rör sig eller vrider på huvudet.
Mätning av motorik
Under hela testdagen får barnen ha på sig två armband som mäter acceleration (rörelser). Detta kan användas för att mäta hur mycket barnet rör armarna under hela dagen, och vi får möjlighet att uppskatta hur yviga rörelserna är. Vi använder också ett tredimensionellt rörelsemätningssystem för att studera motoriken i mer detalj under några av delmomenten under dagen.
Undersökningar av hjärnan
Barnets hjärna undersöks med magnetkamerateknik (MR), som ger information om hjärnans uppbyggnad och hur den bearbetar information. Undersökningen sker när barnet sover, för att underlätta bildtagningen. MR-undersökningen sker vid 5 månaders ålder, med möjlig uppföljning antigen vid 10 eller 14 månader. Utöver detta undersöks barnets hjärna även med EEG-teknik (se bild). Denna undersökning ger svar på hur hjärnan bearbetar information i vaket tillstånd. Metoderna är helt ofarliga för barnet, och har använts i många studier tidigare.
Utvecklingsbedömning
Genom testning och en lekobservation kartläggs barnets utvecklingsnivå inom olika områden. Med särskilt utformade så kallade utvecklingsskalor eller småbarnstest får barnet lösa uppgifter som har att göra med visuella, språkliga och finmotoriska färdigheter.
I lekbedömningen leker testledaren och barnet och till viss del även barnet och föräldrarna med varandra. Utifrån ett särskilt schema som är lite olika utformat beroende av barnets ålder, presenterar testledaren olika lekmaterial och lekaktiviteter som de flesta barn brukar roas mycket av. Syftet är att se hur barnet leker och barnet samspelar med testledare och sina föräldrar.
Avföringsprover
Sedan sommaren 2019 undersöks kopplingen mellan bakteriefloran i tarmen och utvecklingen av kognitiva funktioner och socialt beteende. Vi vill även undersöka sambandet mellan tarmflora och ärftlighet genom att undersöka specifika riskgener som är associerade med autism. Därför insamlas avföringsprover från 1-3 månaders ålder och i samband med besöken. Provtagningen innebär att man tar en liten mängd avföring från barnets blöja i hemmet och skickar in provet till projektet.
Intervjuer och frågeformulär
Föräldrar kommer också få svara på frågor om sitt barns utveckling, både muntligt och genom att fylla i formulär.
Om du vill läsa mer