Start

Projekt Småsyskon är en studie av barns tidiga utveckling.

Målet med Projekt Småsyskon är att förbättra kunskapen om den tidiga utvecklingen hos barn som får autismspektrumtillstånd eller ADHD. Med studien hoppas vi kunna bidra till utvecklingen av nya behandlingsinsatser som kan sättas in tidigare och som är bättre anpassade till de olika tillstånden. Projekt Småsyskon är ett samarbete mellan Karolinska Institutet och Uppsala universitet.

I Projekt Småsyskon följer vi barn från 5 eller 10 månaders ålder fram till att de fyller 6 år och undersöker tidiga tecken på autismspektrumtillstånd och ADHD. De flesta barn vi träffar i projektet är småsyskon till barn som har en av diagnoserna.

Nyhet: från 2019 kan barn där minst en förälder har diagnos inom autismspektrumtillstånd eller ADHD vara med i studien. I dessa fall krävs det inte att barnet har ett storasyskon med diagnos. Barnet måste vara yngre än 10 månader, helst yngre än 5 månader.

  • Låter det här som något du och ditt barn skulle vilja vara med i? Kontakta oss!
  • Arbetar du inom vården och träffar familjer som skulle kunna delta i projektet? Då får du gärna fråga föräldrarna om du får skicka deras kontaktinformation till oss!

Mer än 200 familjer är redan med i projektet! Du kan bidra till rekryteringen genom att sprida information, gilla oss på Facebook osv. Och ge oss gärna tips om hur vi kan nå ut till ännu flera med information om studien. Ju fler som är med desto säkrare blir våra resultat!


Kontakta oss!

Vill du ha mer information eller anmäla ditt barn till studien? Kontakta oss!

Kontakta oss gör du enklast genom att ringa eller maila. Om vi inte svarar när du ringer kan du lämna ett meddelande (namn, nr), så ringer vi tillbaka. Första träff sker antigen vid 5 eller 10 månader, beroende på småsyskonets ålder när ni tar kontakt. Barn över 10 månader kan inte vara med i studien. Kontakta oss gärna i god tid!

Telefon: 070-0923644

Du kan också skicka mail till Lisa Axelsson: lisa.axelsson@ki.se
Ange ämnet som: Småsyskon
Skriv i meddelandet: ditt telefonnummer och ditt förnamn så ringer vi dig

TV4 Nyhetsmorgon
Projekt Småsyskon fick massmedial uppmärksamhet när projektledaren Terje Falck-Ytter fick LifeWatch award för sin forskning. Här är han på TV4 Nyhetsmorgon!Feedback från de som varit här!
Sedan en tid tillbaka frågar vi föräldrarna till de barn som varit med i Projekt Småsyskon vad de tycker om projektet. Klicka här för att se rapporten från de formulär vi fått in innan 2016


Föreläsning om vår forskning
I föreläsningen (20 min) ”Vad kan spädbarn lära oss om autism” berättar Terje Falck-Ytter om studiens bakgrund och några resultat (2019-11-13)Informationsfilm
I filmen nedanför berättar vi kort om projektet och hur vi går tillväga.