Start

Projekt Småsyskon är en studie av barns tidiga utveckling.

Målet med Projekt Småsyskon är att förbättra kunskapen om den tidiga utvecklingen hos barn som får autismspektrumtillstånd, språkstörning eller ADHD. Med studien hoppas vi kunna bidra till utvecklingen av nya behandlingsinsatser som kan sättas in tidigare och som är bättre anpassade till de olika tillstånden.

De flesta småsyskon till barn med autismspektrumtillstånd, språkstörning eller ADHD utvecklas som andra barn. Samtidigt visar forskningen att en del av småsyskonen själva senare får samma diagnos som det äldre syskonet eller visar tecken på annorlunda utveckling. I Projekt Småsyskon följer vi småsyskonen från fem månaders ålder fram till att de fyller sex år och undersöker tidiga tecken på autismspektrumtillstånd, språkstörning och ADHD (även diagnosen Attention Deficit Disorder; ADD).

För att vara med måste barnet ha ett äldre helsyskon med diagnos.

Nyhet: från 2019 kan barn där minst en föräldrar har diagnos inom autismspektrumtillstånd eller ADHD vara med i studien. I dessa fall krävs det inte att barnet har ett storasyskon med diagnos. Barnet måste vara yngre än 10 månader, helst yngre än 5 månader.

Undersökningarna består i att barnet får leka eller utföra lekfulla aktiviteter och att föräldrarna får svara på frågor. Barnets utveckling studeras på ett barnvänligt sätt bland annat genom inspelning av ljud, bild, blickbeteende och några olika mått på hjärnans utveckling.

Projekt Småsyskon är ett samarbete mellan Karolinska Institutet och Uppsala universitet.

  • Låter det här som något du och ditt barn skulle vilja vara med i? Kontakta oss!
  • Arbetar du inom vården och träffar familjer som skulle kunna delta i projektet? Då får du gärna fråga föräldrarna om du får skicka deras kontaktinformation till oss!
  • Har barnets storasyskon språkstörning (och inte ADHD eller Autismspektrumtillstånd)? Då har vi lite mer detaljerad information på sidan "Språkstörning".

Mer än 130 familjer är redan med i projektet! Du kan bidra till rekryteringen genom att sprida information, gilla oss på facebook osv. Och ge oss gärna tips om hur vi kan nå ut till ännu flera med information om studien. Ju fler som är med desto säkrare blir våra resultat!


Kontakta oss!

Vill du ha mer information eller anmäla ditt barn till studien? Kontakta oss!

Kontakta oss gör du enklast genom att ringa eller maila. Om vi inte svarar när du ringer kan du lämna ett meddelande (namn, nr), så ringer vi tillbaka. Första träff sker antigen vid 5 eller 10 månader, beroende på småsyskonets ålder när ni tar kontakt. Barn över 10 månader kan inte vara med i studien. Kontakta oss gärna i god tid!

Telefon: 070-0923644

Du kan också skicka mail: lisa.axelsson@ki.se
Ange ämnet som: Småsyskon
Skriv i meddelandet: ditt telefonnummer och ditt förnamn så ringer vi dig

TV4 Nyhetsmorgon
Projekt Småsyskon fick massmedial uppmärksamhet när projektledaren Terje Falck-Ytter fick LifeWatch award för sin forskning. Här är han på TV4 Nyhetsmorgon!Feedback från de som varit här!
Sedan en tid tillbaka frågar vi föräldrarna till de barn som varit med i Projekt Småsyskon vad de tycker om projektet. Klicka här för att se rapporten från de formulär vi fått in innan 2016